4η Διεθνής Σειρά Μαθημάτων στα Στοιχειώδη Σωμάτια (EPPOG 2008)

 

 

 

 

Για 4η συνεχή χρονιά, το Μάρτιο του 2008, 2500 περίπου μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί από 18 Ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια 70 περίπου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για μία ημέρα, παρακολούθησαν διαλέξεις από ερευνητικά ενεργούς επιστήμονες και πραγματοποίησαν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, που εισήγαγε ο Αϊνστάιν, γίνεται πολύ καλύτερα αντιληπτή όταν εφαρμόζεται στην πράξη. Στο τέλος αυτής της ημέρας, οι συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες μαθητές συνομίλησαν (μέσω διαδικτύου) και συζήτησαν θέματα που προέκυψαν κατά τις μετρήσεις καθώς και για να συνδυάσουν τα αποτελέσματά τους.

Στην Ελλάδα τις εκδηλώσεις αυτές οργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Αιγάλεω.

Το Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές. Στις 4 Μαρτίου, οι 5 μαθητές Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης, Κυριάκος Πιλισσάς, Νίκος Μπουφέας, Ζαχαρίας Μεγαλοκονόμου, Κωνσταντίνα Μαλακατέ και Σπύρος-Παναγιώτης Μπασουράκος  μετέβησαν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για μια ιδιότυπη εμπειρία στην τρέχουσα έρευνα, για μια ολόκληρη ημέρα.

Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης, PhD,  Φυσικός