Η ΙΒ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων

 

 

Στις 19 Ιανουαρίου 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες της ΙΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Πήραν μέρος 300 Έφηβοι βουλευτές, 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δ.  Σιούφας, στις 19 Ιανουαρίου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων, χαιρέτισε τους Έφηβους Βουλευτές και μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε ό,τι μας πληγώνει, ό,τι υποβαθμίζει το επίπεδο της ζωής, ό,τι πονάει αυτόν τον τόπο»

Οι εργασίες άρχισαν με τις συνεδριάσεις των Επιτροπών που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων: Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέτρεψε τους νέους να είναι ενεργοί πολίτες, να μη μένουν μόνο στον καταγγελτικό λόγο, αλλά να προσπαθούν με τη θετική συμβολή τους και με εφόδιο δημιουργικό και απελευθερωτικό τη γνώση, να οικοδομήσουν μια κοινωνία αντάξια των προσδοκιών και των οραμάτων τους.

Την επόμενη ημέρα, 20 Ιανουαρίου, συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, εκπρόσωποι των Κομμάτων και μέλη της Κυβέρνησης.

Οι εργασίες της ΙΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων έκλεισαν με τις ψηφοφορίες επί των κειμένων των προτάσεων των μαθητών και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής.

Υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος στο  σχολείο μας ήταν η καθηγήτρια Νομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Δ. Παυλάκου, η οποία είχε όλη την επιμέλεια για την ενημέρωση των μαθητών και την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Από το Γενικό Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων επελέγησαν και έλαβαν μέρος ως έφηβοι βουλευτές οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης  Κ. Μαλακατέ και   Α. Στρουμπούλη.

«Η συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων υπήρξε μια ξεχωριστή εμπειρία. Γνωρίσαμε παιδιά από όλη την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό, συζητήσαμε μαζί τους και συντάξαμε από κοινού τις προτάσεις μας για τα ποικίλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να μιλήσουμε με εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα και να τους εκθέσουμε τον προβληματισμό μας. Μέσα από τη Βουλή των Εφήβων, ήρθαμε σε άμεση επαφή με τους δημοκρατικούς θεσμούς και βιώσαμε την έννοια του ενεργού πολίτη. Αναμφισβήτητα, οι τρεις αυτές μέρες θα μας μείνουν αξέχαστες».

 

Μαλακατέ Νάντια (Γ3)

Στρουμπούλη Αγγελική (Γ4)