Μια ολόκληρη μέρα γεμάτη στοιχειώδη σωμάτια

 

 

 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η EPPOG (European Particle Physics Outreach Group) σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης οργάνωσαν για το 2009, την 5η Διεθνή Σειρά Μαθημάτων με προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου.

Ο Γιάννης Λάβδας, ο Δημήτρης Καφώρος, ο Σεραφείμ Λάμπρου, η Παναγιώτα Σιαφλά και η Έλενα Μαραθωνίτη, μαθητές της θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης  της Γ΄ Λυκείου, συνοδευμένοι από τον καθηγητή τους φυσικό Στέλιο Χατζηθεοδωρίδη, δεν είναι ψέμα ότι την 1η Απριλίου πήγαν στο ΕΜΠ με σκοπό να συμμετάσχουν από το πρωί μέχρι και το απόγευμα σε μια σειρά από εκπαιδευτικές διαδικασίες με σκοπό τη γνωριμία με τα τρέχοντα θέματα της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και ιδιαίτερα να ενημερωθούν για τους σκοπούς, τα όνειρα και τις δυσκολίες του «πειράματος του αιώνα» στο CERN.

Μετά από μερικές εξαιρετικές διαλέξεις, που εισήγαγαν στο θέμα, ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση πραγματικών γεγονότων παραγωγής σωματιδίων από το LEP και την ταυτοποίηση των παραγόμενων σωματιδίων. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους τα συγκρίνανε, σε ζωντανή σύνδεση, με συμμαθητές τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που και εκείνοι είχαν κάνει τις ίδιες αναλύσεις.

 

Για μια ακόμη φορά είμαστε τυχεροί να επιλεγούμε για να συμμετάσχουμε στη σπουδαία αυτή σειρά μαθημάτων. Η ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο αγαπητός μας καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Τράκας σε συνδυασμό με τις άψογες παρουσιάσεις και το ενδιαφέρον του θέματος, ενέπνευσαν και φέτος τους μαθητές μας.

Η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια και ο κοινός στόχος είναι ζητούμενα στην καθημερινότητα της εκπαίδευσης και η 1η Απριλίου του 2009 ήταν μια εποικοδομητική παρέκκλιση από τα συνηθισμένα.

Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης, PhD,  Φυσικός