Διάκριση στον «Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή στην 8η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2010»

Δρ. Χριστίνα Στεφανή

Χημικός

 

 

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για μαθητές Λυκείου για την επιλογή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO διοργανώνεται από την επιστημονική ένωση των υπευθύνων εργαστηριακών κέντρων Φυσικών Επιστημών. Σκοπός του διαγωνισμού αυτού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία,  για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή. Η European Union Science Olympiad, (EUSO) δημιουργήθηκε το 2002, με πρωτοβουλία του υπουργού παιδείας της Ιρλανδίας και την έγκριση του συμβουλίου υπουργών παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EUSO.
 

Οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 του σχολείου μας που παρακολούθησαν τη θετική κατεύθυνση, Δημήτρης Δρεκόλιας, Νίκος Ζαπάντης και Άννα Ζαμπάτη (με αναπληρωματικούς τον Γκίκα Καραγκούνη και τον Γιάννη Γαλγαδά) συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών, εκπροσωπώντας το Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων. Στους μαθητές τέθηκαν ένα πρόβλημα Φυσικής, ένα πρόβλημα Χημείας και ένα Βιολογίας, τα οποία έπρεπε να διερευνήσουν και να επιλύσουν εκτελώντας πείραμα και εφαρμόζοντας την επιστημονική μέθοδο. Οι καθηγητές, που συνεισέφεραν στην προετοιμασία των μαθητών, ήταν ο κ. φυσικός Βασίλης Σουλιώτης και η κ. χημικός Χριστίνα Στεφανή, ως υπεύθυνοι των εργαστηρίων Φυσικής και Χημείας-Βιολογίας αντίστοιχα, και η βιολόγος κ. Μαρία Μωραϊτη, ο χημικός κ. Γιώργος Δράγιος καθώς και οι φυσικοί κ. Ηλίας Μιχελακάκης και Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης.  

Η Άννα, ο Δημήτρης και ο Νίκος κατά τη συμμετοχή τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού σε τοπικό επίπεδο, σημείωσαν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση και προκρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό, στον οποίο επίσης σημείωσαν υψηλή επίδοση, αλλά όχι ικανή για την πρόκρισή τους στην Ολυμπιάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, διότι χάρη στην επιμέλεια, τη μεθοδικότητα και κυρίως χάρη στην αγάπη τους προς τις Φυσικές Επιστήμες, σημείωσαν αυτή τη διάκριση, η οποία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και για νέες επιτυχίες του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων, σε αυτόν και άλλους διαγωνισμούς στις Φυσικές Επιστήμες.