Μια ολόκληρη ημέρα, γεμάτη στοιχειώδη σωμάτια.

 

 

 

Ο Κυριάκος Λιλικάκης (Γ), η Χριστίνα Διοματάρη (Β), η Βίκυ Μαναρίδου (Β), ο Γιώργος Τσούβαλης (Γ) και ο Βαγγέλης Συγγούνας (Β), μαθητές της θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης, συνοδευμένοι από τον καθηγητή τους φυσικό Στέλιο Χατζηθεοδωρίδη, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 πήγαν στο ΕΜΠ (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου)  με σκοπό να συμμετάσχουν από το πρωί μέχρι και το απόγευμα σε μια σειρά από εκπαιδευτικές διαδικασίες με σκοπό τη γνωριμία με τα τρέχοντα θέματα της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και ιδιαίτερα να ενημερωθούν για τους σκοπούς, τα όνειρα και τις δυσκολίες του «πειράματος του αιώνα» στο CERN.

Το σχολείο μας επιλέχθηκε να είναι ένα από τα 44 Λύκεια που συμμετείχαν στα Master Classes 2011 που και φέτος η EPPOG (European Particle Physics Outreach Group) σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης οργάνωσαν για το 2011, την 7η Διεθνή Σειρά Μαθημάτων με προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν με μια σειρά από διαλέξεις πάνω στο Standard Model των στοιχειωδών σωματιδίων, ώστε τουλάχιστον να γνωρίζουν τα βασικά του χαρακτηριστικά: quarks/leptons, fermions/bosons, matter/interactions, particles/antiparticles, families.

Μετά από μερικές εξαιρετικές διαλέξεις, που εισήγαγαν στο θέμα, ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση πραγματικών γεγονότων παραγωγής σωματιδίων από το CERN και την ταυτοποίηση των παραγόμενων σωματιδίων. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους τα συγκρίνανε, σε ζωντανή σύνδεση, με συμμαθητές τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που και εκείνοι είχαν κάνει τις ίδιες αναλύσεις.

Για μια ακόμη φορά είμαστε τυχεροί να επιλεγούμε για να συμμετάσχουμε στη σπουδαία αυτή σειρά μαθημάτων. Η ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο αγαπητός μας καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Τράκας σε συνδυασμό με τις άψογες παρουσιάσεις και το ενδιαφέρον του θέματος, ενέπνευσαν και φέτος τους μαθητές μας.

Η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια και ο κοινός στόχος είναι ζητούμενα στην καθημερινότητα της εκπαίδευσης και η 16η Μαρτίου του 2011 ήταν μια εποικοδομητική παρέκκλιση από τα συνηθισμένα.

Μέσα στον Απρίλιο, η Χριστίνα Διοματάρη, ενημέρωσε την Ομάδα Φυσικής, σε δύο συνεχόμενες συνεδρίες, για την εμπειρία που έζησε αυτή και οι άλλοι 4 συμμαθητές της.

Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης, PhD,  Φυσικός