Η ταινία μικρού μήκους «Το μυστήριο της σιωπής»

Συμμετοχή στο 5ο φεστιβάλ του προγράμματος «Πάμε σινεμά;»

 

 

Το  σχολικό έτος 2011-12, το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα  «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ», ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την τέχνη του κινηματογράφου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 3 φάσεις. Κατά την 1η φάση και στο χρονικό διάστημα από 13 έως 26 Μαρτίου 2012 έγιναν προβολές κάποιων ταινιών, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών για τον κινηματογράφο, στους μαθητές της Α τάξης στο σχολείο. Μετά την προβολή ακολουθούσε συζήτηση  για τον κινηματογράφο με αφορμή το περιεχόμενο των ταινιών. Τις προβολές αυτές επιμελήθηκαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ. Ηλίας Κουρκουλάκος (Φιλόλογος), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Φιλόλογος) και Μαρία Κωττούλα (Φιλόλογος). Η 2η φάση προέβλεπε την επίσκεψη στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι ,όπου στις εγκαταστάσεις του Ραδιοσταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84, έγινε μια εισήγηση για την τέχνη του κινηματογράφου από τον σκηνοθέτη κ. Χάρη Μιχαλογιαννάκη, με πρακτική εφαρμογή, όπου με βάση ένα μικρό σενάριο, που δημιουργούνταν εκείνη τη στιγμή, ο σκηνοθέτης έδειξε το πώς γυρίζεται μια ταινία, και ποιές είναι οι βασικές αρχές και έννοιες της Κινηματογραφικής Τέχνης. Μετά την εισήγηση οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία « Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ».

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν στη δραστηριότητα αυτή, εντυπωσιάστηκαν και από την εισήγηση και από την ταινία που παρακολούθησαν. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης και έγινε στις 26 Μαρτίου 2012.

Στη συνέχεια ακολούθησε η 3η φάση, που είναι και η πιο εντυπωσιακή, κατά την οποία μια ομάδα μαθητών με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κ. Ευθύμιου  Χατζή, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους (διάρκειας 5΄ λεπτών), η οποία και διαγωνίστηκε στο 5ο Φεστιβάλ του προγράμματος «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ», στις 12 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» στον Ταύρο. Η ταινία δεν κατέλαβε κάποιο βραβείο, όμως εξασφάλισε πολύ θετικά σχόλια, από τους συντελεστές του προγράμματος, αλλά και από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλων σχολείων.

Το σενάριο της ταινίας δημιουργήθηκε με συνεργασία μαθητών και σκηνοθέτη, σε συνάντηση στους χώρους του σχολείου στις 8 Απριλίου 2012, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στις 28 Απριλίου 2012, στους χώρους του σχολείου  Ο τίτλος της ταινίας ήταν: «Το μυστήριο της σιωπής» και συμμετείχαν οι μαθητές: Αστέριος  Τσιούρβας, Γιώργος Σκούρας, Αρμονία Σταματάκη, Αντώνης Καρναβάς, Θοδωρής Χαζηδημητρίου, Απόλλωνας Μωραϊτης, Γεωργία Τριανταφυλλοπούλου, Ανδρομάχη Χούμη, Ηρώ Θεοδωρακοπούλου. Επίσης, συνέβαλλαν οι καθηγητές: Κουρκουλάκος Ηλίας (Φιλόλογος), Παπαδόπουλος Μιχάλης (Φιλόλογος) και Κωττούλα Μαρία (Φιλόλογος).

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο ανωτέρω πρόγραμμα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μαθητές και καθηγητές, και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να επαναληφθεί με μεγαλύτερη ακόμη συμμετοχή.

Γενικότερα, η συμμετοχή του σχολείου μας σε προγράμματα και δραστηριότητες ,που προωθούν τον πολιτισμό ,αποτελούν προστιθέμενη αξία για την παρεχόμενη εκπαίδευση προς τους μαθητές μας, και προσδίδουν στο σχολείο έναν ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, που είναι ζητούμενο της εποχής μας.

 

Ηλίας Κουρκουλάκος

Φιλόλογος

 

Λίγα στιγμιότυπα από την προετοιμασία της ταινίας