Οι εμπειρίες μου από τη ΙΖ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

 

 

Το Σεπτέμβριο, που μας πέρασε, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην ΙΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, ένα πρόγραμμα το οποίο το διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Η “εκλογή” των Εφήβων Βουλευτών έγινε βάσει μίας έκθεσης 300 λέξεων που έγραψαν οι μαθητές της Β Λυκείου από όλα τα σχολεία του Ελληνισμού, Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ ακόμη και από το Κονγκό! Εγώ έγραψα, μέσα από μία πληθώρα επιλογών, για τον Απόδημο Ελληνισμό ,που διακρίθηκε και πήρε μέρος στην κλήρωση από την οποία προέκυψαν οι τελικοί 340 βουλευτές.

Τις τέσσερις αυτές μέρες που περάσαμε μαζί με τους “συναδέλφους” μπορώ κάλλιστα να τις χωρίσω σε δύο βασικότατα μέρη: Το επίσημο-γνωστό μέρος, δηλαδή τη συνεδρίαση της κάθε Επιτροπής καθώς και αυτή της Ολομέλειας, που ουσιαστικά καλύπτουν το μικρότερο χρονικό διάστημα αφού ήταν στο σύνολο τους εφτά-οχτώ ώρες. Και την άλλη το παράλληλο μέρος που ουσιαστικά κατεδαφίζει το μύθο ότι ο κόσμος των “εκλεγμένων” εφήβων βουλευτών περιστρέφεται μόνο γύρω από το διάβασμα.

Εγώ λοιπόν συμμετείχα στην επιτροπή “Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας”, λόγω του θέματος της έκθεσης που έγραψα. Το νομοσχέδιο που είχαμε να συζητήσουμε αφορούσε τη στρατολογία των Ελλήνων και τους εναλλακτικούς τρόπους προσφοράς-θητείας των αντιρρησιών συνείδησης. Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις, από την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, προσωπική εισήγηση, έως το ότι ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια είναι για να φροντίζει το σύζυγο της, από το να γίνει υποχρεωτική η στράτευση στα 18,έως την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και άλλα πολλά παραδείγματα. Κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε υπερπληθώρα απόψεων. Οι απόψεις που περάσαμε από τη συνεδρίαση ήταν οι εξής: Υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, ανάρτηση των ονομάτων των υπόχρεων σε στράτευση στο διαδίκτυο, μείωση της πλήρους στρατεύσιμης καθώς και οι θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας για τα άτομα που θα καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης, συν κάποιες άλλες τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο. Όλες οι προτάσεις ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια, όπου μίλησαν τρεις έφηβοι βουλευτές από κάθε επιτροπή, ο εισηγητής και άλλοι δύο που διακρίθηκαν κατόπιν κλήρωσης, ενώ εγώ δεν είχα την τύχη να είμαι σε αυτούς. Τέλος στην ολομέλεια είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με εκπροσώπους της πολιτικής ζωής της χώρας.
 

Πέρα από το επίσημο πρόγραμμα, όμως, υπήρχαν άπειρα συμβάντα τα οποία, κατά κύριο λόγο, μου άφησαν αυτή τη γλυκιά ανάμνηση των τεσσάρων ημερών. Ξεκινώντας τη πρώτη μέρα όλοι με όλους. Χαρακτηρισθήκαμε από τρία στοιχεία: Όνομα, Περιοχή, Επιτροπή. Είχαμε και άτυπες μάχες μεταξύ μας για το ποια επιτροπή είναι η πιο σημαντική, πράγμα που δείχνει την άνεση που διακατέχει όλα τα παιδιά στις νέες γνωριμίες. Υπήρχε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, παντού, από το ξενοδοχείο που μείναμε έως και το μουσείο της Ακρόπολης που επισκεφτήκαμε. Οι παρέες και οι νοοτροπίες πολλές…Και εκεί ήταν η μαγεία…

Δυστυχώς όμως και η σύνοδος τελείωσε πολύ γρήγορα. ΕΠΙΣΗΜΑ όμως, οι συμμετέχοντες, χάρη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρατάμε επαφή, ανταλλάζουμε εμπειρίες για το διάβασμα εν όψει πανελληνίων, την ανυπομονησία να περάσουν οι οκτώ αυτοί μήνες και για το reunion μας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2013. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία και κάθε πρωί τη θυμάμαι έχοντας το καρτελάκι μου να κοσμεί το δωμάτιο μου. Ελπίζω τα οικονομικά προβλήματα της χώρας να μην τη στερήσουν από τις επόμενες γενεές εφήβων βουλευτών.

Γιώργος Νταμπανλής (Γ3)
 

Υ.Γ. 1    Συστατικό της επιτυχίας του προγράμματος αποτελούν κατά κύριο λόγο οι νεαροί υπάλληλοι του Ιδρύματος της Βουλής οι οποίοι ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ…(Και κυρίως στο σχολιασμό).

Υ.Γ. 2 Το σύνθημα της επιτροπής μου ήταν: ”ΕΕΕΕΕΕΕΕ,ΟΟΟΟΟΟΟ Βάλαμε τις γυναίκες μέσα στο στρατό”

 

 

 

Στιγμές από τη ΙΖ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

 

Από την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Σε ώρα καθήκοντος (!)

Μετά την ολομέλεια.