Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών (Experience of Visual Arts)

 

 

 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2005 οι μαθητές του τμήματος Α4 της Α’ Λυκείου επισκέφθηκαν την έκθεση «Victor Vasarely: Το Απόλυτο Μάτι» στο Μουσείο Ηρακλειδών στα πλαίσια του μορφωτικού προγράμματος του Μουσείου «Έκφραση και Βίωμα στο Μουσείο μέσα από τον Διάλογο Τέχνης και Επιστήμης».

Οι μαθητές με συνοδούς καθηγητές τους κ. Άρτεμις Μώρου και κ. Αντώνιο Μαστραπά παρακολούθησαν αρχικά ειδικό πρόγραμμα για την αλληλεπίδραση της Τέχνης με τα Μαθηματικά από τον μαθηματικό Α. Παπανικολάου. Η θεματική ενότητα αφορούσε στους Γεωμετρικούς Μετασχηματισμούς στο Επίπεδο και στον Χώρο και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μέσα από διάφορα έργα των Vasarely και Escher να εκφράσουν τις ιδέες τους και τη δημιουργικότητα τους.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο με έργα κυρίως του V. Vasarely αλλά και του Μ. C. Escher. Ενημερώθηκαν για τον Ουγγρικής καταγωγής Γάλλο ζωγράφο Vasarely (1908-1997), έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ηγέτη της Γεωμετρικής Αφηρημένης Τέχνης, γνωστής ως Op Art και διαδεδομένης στην Ευρώπη και Αμερική την δεκαετία του 1960. Εντυπωσιάσθηκαν με τη μέθοδο του ζωγράφου που χρησιμοποιώντας επανάληψη και συνδυασμούς απλών γεωμετρικών μορφών και χρωμάτων δημιούργησε στα έργα του μια υπερβάλλουσα αίσθηση του βάθους και άλλα τεχνάσματα της  οπτικής αντίληψης. Επίσης απόλαυσαν και κάποια έργα του Ολλανδού ζωγράφου-γραφίστα Escher (1898-1972), που τα έργα του βασίζονται στις μαθηματικές έννοιες της συμμετρίας, της δομής και του απείρου δημιουργώντας έτσι διάφορα οπτικά τεχνάσματα και παράδοξα.
 

Άρτεμις Μώρου

Μαθηματικός