Εκδρομή στο CERN

 

 

Άρτι αφιχθέντες στο CERN. (σχεδόν)όλη η παρέα.

 

 

Εξαιρετική εμπειρία για 47 μαθητές Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου και τους πέντε συνοδούς καθηγητές τους (Α. Γεωργιάδου, αρχηγό, Α. Γιαννακοπούλου, Α. Πιλισσά, Α. Σκαλωμένο και Σ. Χατζηθεοδωρίδη) ήταν η πενθήμερη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

 

Ο ανιχνευτής ATLAS

Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον ATLAS, το μεγαλύτερο ανιχνευτή όλων των εποχών, σε φάση συναρμολόγησης, σε ένα από τα τέσσερα σημεία, στα οποία από το Δεκέμβριο του 2007, οι αντίθετα επιταχυνόμενες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται με τόσο μεγάλες ενέργειες, που τα σωματίδια που αναμένεται να παράγουν παίξανε σημαντικό ρόλο κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος (Big Bang.).

Το τούνελ και ο σωλήνας της δέσμης

Η τεράστια συσκευή και όλος ο επιταχυντής βρίσκονται σε βάθος 100 μέτρων και οι τεράστιοι ηλεκτρομαγνήτες τους (τώρα βρίσκονται σε φάση δοκιμών) διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδων amber σε θερμοκρασία -271 βαθμών Κελσίου.

Ένας από τους πολλούς επιστήμονες του CERN που μας παρουσίασαν θεωρίες και φαινόμενα

Στις αναλυτικές παρουσιάσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες του CERN δεν περιγράφηκαν μόνο οι συσκευές, αλλά τέθηκαν και τα θεμελιακά ερωτήματα, που αυτά τα πειράματα προσπαθούν να απαντήσουν. Ερωτήματα που δείχνουν τα μεγαλειώδη άλματα, που έχει κάνει η επιστήμη της Φυσικής και η τεχνολογία τον τελευταίο αιώνα.

Μικρό μέρος του Computer Center του CERN

Επισκεφθήκαμε το Computer Center του CERN και είδαμε από κοντά εκατοντάδες πανίσχυρους υπολογιστές να λειτουργούν παράλληλα και συνεχώς, διαχειριζόμενοι τεράστιο όγκο πληροφορίας σε μικρά χρονικά διαστήματα. Μέσα σε όλα, είδαμε και το ιστορικό πια γραφείο, στο οποίο γεννήθηκε το WWW.

Η ιστορική αναδρομή από τη δημιουργία του CERN μέχρι σήμερα, με αναφορά στα πειράματα σταθμούς, έγινε με διάφορους τρόπους: με διαλέξεις, με προβολές, προσομοιώσεις, μακέτες και με επίσκεψη στο μουσείο του CERN «Μικρόκοσμος».

Για να μεγιστοποιηθεί η αφομοίωση των δρωμένων στο CERN από τα παιδιά, εμείς οι καθηγητές τους τα είχαμε προετοιμάσει με παρουσίαση του μοντέλου στοιχειωδών σωματιδίων, όπως είναι αποδεκτό σήμερα, και τους εφοδιάσαμε με πλούσιο κατατοπιστικό έντυπο υλικό.

Μερικά από τα κτίρια του CERN (θέα από 501 δωμάτιο)

Η διαμονή στον ξενώνα των ερευνητών, η συνεστίαση και η συναναστροφή μαζί τους, στους χώρους που ζουν, κινούνται και εργάζονται σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ήταν μοναδική εμπειρία γνωριμίας με μια πολυ-πολιτισμική κοινότητα με κοινούς, ειρηνικούς, πανανθρώπινους και μεγαλειώδεις στόχους.

Ο καθεδρικός ναός στη Λωζάνη

Η Νυόν

στη Λωζάνη

Ο Θ. Σκαλωμένος με μαθητές μέσα στο κάστρο της Γκυγιέρ

Η Κυριακή, ημέρα αργίας και στο CERN, αξιοποιήθηκε με περιήγηση σε πόλεις και την ύπαιθρο της Ελβετίας. Με λεωφορείο διατρέξαμε τη βορειοδυτική ακτή της λίμνης Leman, και περπατήσαμε στη Γενεύη, τη Νυόν, τη Λωζάνη και τη Γκυγιέρ. Δοκιμάσαμε τοπικές νοστιμιές, επισκεφθήκαμε το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον καθεδρικό ναό της Λωζάνης και το μεσαιωνικό κάστρο της Γκυγιέρ. Στη διαδρομή οργανώσαμε μουσικό διαγωνισμό και «εκτελέσαμε» κάθε είδος μουσικής και τραγουδιού.

Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει το ίδιο πράγμα. Περάσαμε θαυμάσια, μάθαμε πολλά και βρεθήκαμε σε ένα μέρος, που μόνο λίγοι μπορεί να πάνε. Ήταν ένα εξαιρετικής σημασίας εκπαιδευτικό ταξίδι.

Δρ. Αναστασία Γεωργιάδου, Χημικός και

Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης, PhD, Φυσικός

 

 

 

Ο πίδακας της Γενεύης