Και μετά το μάθημα, το θέατρο

 

 

 

 

 

Στις 7 Φεβρουαρίου 2010 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Προγράμματος Μαθηματικών-Φυσικής και του επιλεγόμενου μαθήματος της Λογικής, από τη Γ΄ και Β΄ Λυκείου, παρακολούθησαν στον ΘΟΛΟ του Κέντρου Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’ τη θεατρική παράσταση QED ή Τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν’ του Πήτερ Παρνέλ. Ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης ζωντάνευσε στη σκηνή τον Νομπελίστα φυσικό Richard Feynman (1918-1988), πρωτοπόρο της Ηλεκτρικής Ηλεκτροδυναμικής (QED).

Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους κ. Χ. Στεφανή, Α. Τριβιζά,  Α. Μώρου, Β. Σουλιώτη και Σ. Χατζηθεοδωρίδη, καθώς και τους συναδέλφους  κ. Α. Πιλισσά και Ν. Κρητικό, παρακολούθησαν, παράλληλα με το επιστημονικό έργο του Φάινμαν,  την  πολύπλευρη μαγευτική προσωπικότητά του μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και ανέκδοτα. Αποσπάσματα από τις διαλέξεις του, η σχέση του με τη σύζυγο του που πέθανε πρόωρα, τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Τουβά (πρώην αυτόνομη επαρχία της Ρωσίας), η γνωμάτευσή του για την έκρηξη του διαστημικού Challenger και η σκληρή μάχη του με τον καρκίνο αναδείχθηκαν στη διάρκεια της παράστασης.

Εικόνες του σύμπαντος και ψηφιακές αναπαραστάσεις της κίνησης των ηλεκτρονίων και των πλανητών, καθώς και των περίφημων ‘διαγραμμάτων Φάινμαν’ προβλήθηκαν στο Θόλο. Τέλος είχαμε την ευκαιρία μετά το τέλος της παράστασης να ακούσουμε από τον ίδιο τον ερμηνευτή Γιώργο Κοτανίδη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την παράσταση και το θεατρικό έργο.

Άρτεμις Μώρου  

Μαθηματικός