Στο Θέατρο Τέχνης: «Τα μάτια τέσσερα»

 

 

 

Μέσα στον Φεβρουάριο  του 2010 μια ομάδα μαθητών της Γ’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων παρακολουθήσαμε  την φετινή θεατρική  παράσταση  του Θεάτρου  Τέχνης Κάρολος Κουν:  «Tα μάτια τέσσερα» του Γιώργου  Tσίρου.

Ήταν μια παράσταση που είχε σαν θέμα  τις τέσσερις εξουσίες και  πώς η καθεμιά ξεχωριστά επιδρά στην ζωή των ανθρώπων.  Η καθεμιά εξουσία  ασκείται  πάνω  στο κεντρικό πρόσωπο του έργου,  μια  17χρονη κοπέλα  που έκανε  μια ασήμαντη κλοπή σε ένα κατάστημα καλλυντικών, αφού δεν προσλήφθηκε ως υπάλληλος. Η αντίσταση  που έφερε στις αρχές,  μαζί  με την  φυγή  της προκειμένου  να μην φυλακιστεί,  την  οδήγησαν  σε  ένα  ατύχημα, που της  κόστισε την  σωματική  της ακεραιότητα. Μια σειρά γεγονότων αρχίζει με συγγενείς, φίλους, αστυνομικούς, πολιτικούς, δικαστικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους,  που  προσπαθούν  να αναπαραστήσουν  πώς ασκείται η εξουσία και τί συνέπειες  έχει η κατάχρησή  της.

Η  ένταση  ήταν  το κύριο   χαρακτηριστικό  της  παράστασης. Το  συναίσθημα που μας προκάλεσε  το  τέλος  ήταν αγανάκτηση  για την αδικία που επικρατεί στον κόσμο, θλίψη  και αγωνία για το  μέλλον  της  χώρας  μας. Οι εντυπώσεις  που δημιουργήθηκαν στους μαθητές ήταν ανάμικτες. Και αυτό γιατί  ως νέοι άνθρωποι  αγωνιούμε με τις  δυσμενείς  συνθήκες  που επικρατούν γύρω μας και διατυπώνουμε το ερώτημα: «Πώς θα  αλλάξουμε την κατάσταση  που επικρατεί;»

Εμείς  κρατάμε  το μέλλον στα χέρια μας και  από εμάς εξαρτάται  η αλλαγή αυτού  του κόσμου.

                                                                                          Κλαίρη Καραβασίλη