ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (5/5/2011)

 

 

 

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων και με αφορμή τη διδασκαλία του μαθήματος των Μαθηματικών Κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου και του μαθήματος της Αστρονομίας, πραγματοποιήθηκε πρωινή επίσκεψη στο αστεροσκοπείο της Παλαιάς Πεντέλης. Η επίσκεψη αυτή έγινε το πρωί της 5ης Μαΐου 2011. Συμμετείχαν μαθητές της Β΄ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης και μαθητές οι οποίοι παρακολούθησαν το μάθημα της Αστρονομίας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι διοργανωτές της επίσκεψης κ. Μώρου Άρτεμις και ο κ. Σωτηρόπουλος Νίκος, καθηγητές Μαθηματικών. Επίσης, συνόδευσαν ο κ. Κρητικός Αντώνης, Φυσικός, που δίδαξε και το μάθημα της Αστρονομίας, και οι κ.κ. Σουλιώτης Βασίλης & Μιχελακάκης Ηλίας, καθηγητές Φυσικής και η κ. Στεφανή Χριστίνα, Χημικός .

Στο Αστεροσκοπείο μας υποδέχτηκε ο Διευθυντής του κ. Νίκος Ματσόπουλος και οι συνεργάτες του. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου ο κ. Ματσόπουλος, με γλαφυρό τρόπο μας ανέπτυξε σύντομα τη δουλειά του Αστρονόμου αναπτύσσοντας τις συγκεκριμένες δραστηριότητες στο Αστεροσκοπείο. Ακολούθησε ομιλία του ιδίου για το ηλιακό μας σύστημα και τους γαλαξίες, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, κάνοντας αναφορές σε νέες μεθόδους και ανακαλύψεις στο χώρο της Αστρονομίας. Δόθηκε χρόνος στους μαθητές για εύστοχες απορίες και παρατηρήσεις. Επίσης, προβλήθηκε ταινία αστρονομικού περιεχομένου.

Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε με την ανάβαση στο κεντρικό τηλεσκόπιο που είναι εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο. Οι μαθητές μας περιεργάστηκαν το τηλεσκόπιο, τον τρόπο λειτουργίας του και πήραν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν στον επιστήμονα-τεχνικό που μας ξενάγησε σε αυτό.

Νίκος Σωτηρόπουλος

Μαθηματικός

 

 

Λίγα λόγια για το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στην Παλιά Πεντέλη (λόφος Κουφού) και χτίστηκε τη δεκαετία του '50. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε αυτό στεγάζεται ένα από τα σπουδαιότερα τηλεσκόπια του περασμένου αιώνα, το διοπτρικό τηλεσκόπιο Thomas Cooke διαμέτρου 63 cm, που κατασκευάστηκε το 1869 για τον R.S. Newall. Όταν κατασκευάστηκε, ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της εποχής του.

Το 1890 έγινε δωρεά στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Cambridge. Εκεί παρέμεινε μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, οπότε και η διοίκηση του αστεροσκοπείου αποφάσισε να το δωρίσει σε όποιο αστεροσκοπείο, Βρετανικό ή όχι, θα ενδιαφερόταν.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποδέχτηκε τη δωρεά το 1955, και το 1957 το τηλεσκόπιο αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε με πλοίο στον Πειραιά. Το τηλεσκόπιο Newall εγκαταστάθηκε το 1958 στον ήδη υπάρχοντα από το 1937 Αστρονομικό Σταθμό Πεντέλης, όπου ειδικά γι' αυτό κατασκευάστηκε ένα κτίριο εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο. Ο θόλος του κτηρίου είναι ελληνικής κατασκευής διαμέτρου 18 μέτρων, ενώ το πάτωμα είναι κινητό, ώστε να είναι εύκολη η παρατήρηση χαμηλά στον ορίζοντα χωρίς τη χρήση σκάλας.

Βέβαια το τηλεσκόπιο δε χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για επιστημονική έρευνα αλλά η ιστορική και εκπαιδευτική του αξία είναι τεράστια. Έτσι, σήμερα στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης στεγάζεται το Κέντρο Επισκεπτών του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Από τα εγκαίνιά του, το Σεπτέμβριο του 1995, έως τώρα έχουν ξεναγηθεί στο Κέντρο πάνω από 100.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το βασικό μέλημα του Κέντρου Επισκεπτών είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό, και ειδικά στους νέους και η πληροφόρηση για τα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις της Αστρονομίας. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Newall. Ακόμα, το Κέντρο παράγει ταινίες αστρονομικού περιεχομένου, οι οποίες παρουσιάζονται στους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αστεροσκοπείου.

 

 

Ο κ. Ματσόπουλος ομιλών προς τους μαθητές Οι μαθητές μας περιεργάζονται το τηλεσκόπιο παρουσία των καθηγητών και του επιστήμονος τεχνικού του Αστεροσκοπείου
   

Από αριστερά προς τα δεξιά: οι καθηγητές: Ηλίας Μιχελακάκης, Βασίλης Σουλιώτης, Άρτεμις Μώρου, ο κ. Ν. Ματσόπουλος (Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Π. Πεντέλης), Αντώνης Κρητικός, Χριστίνα Στεφανή και Νίκος Σωτηρόπουλος.