Τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Β Λυκείου στα Ιωάννινα - Ζαγοροχώρια - Μέτσοβο (14-17/4/2011)

 

 

 

Το τετραήμερο 14 – 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Λυκείου. Συνοδοί καθηγητές ήταν ο κ. Νίκος Σωτηρόπουλος, μαθηματικός και αρχηγός της εκδρομής, ο κ. Μποτσάκος Αναστάσιος, βιολόγος, η κ. Γιαννούλια Ειρήνη, φιλόλογος, και η κ. Διάμεση Κυριακή, καθηγήτρια Γαλλικών. Ήταν ένα θαυμάσιο ανοιξιάτικο τετραήμερο με πλούσιο πρόγραμμα περιηγήσεων ιστορικού, αρχαιολογικού, περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και διασκέδασης.

 

Ξεκινήσαμε το πρωί της 14ης Απριλίου διαμέσου της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και αφού περάσαμε από τη νέα γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την οποία είδαν με θαυμασμό τα παιδιά, διασχίσαμε  μερικά νέα τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου της Ιωνίας Οδού με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα, περνώντας έξω από το Αγρίνιο και την Άρτα. Στη συνέχεια, φτάσαμε στο Μουσείο Βορρέ, που βρίσκεται λίγα χλμ. πριν τα Ιωάννινα. Οι μαθητές κατά ομάδες περιηγήθηκαν τους χώρους του μουσείου, όπου θαύμασαν  τα κέρινα ομοιώματα και τα υπόλοιπα εκθέματά του.

 

 

Μετά από λίγη ώρα φτάσαμε στο ξενοδοχείο  Epirus Palace στο οποίο διαμέναμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

 

Πανοραμική άποψη του ξενοδοχείου Epirus Palace

 

Μετά την τακτοποίηση των μαθητών στα δωμάτιά τους και την ξεκούρασή τους, με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Σωτηρόπουλου εξασφαλίσαμε την αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου, στην οποία προβλήθηκε στους μαθητές βίντεο του National Geographic για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ενός, ίσως, από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το βράδυ πήγαμε για μια πρώτη, σύντομη βόλτα στην πόλη των Ιωαννίνων.

 

 

 

 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας, επισκεφτήκαμε την πόλη των Ιωαννίνων. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, που βρίσκεται μέσα στα τείχη, φτάσαμε στο κάστρο Ίτς Καλέ. Εκεί οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και έγινε λεπτομερής ξενάγηση των ιστορικών χώρων και κτισμάτων από τους δύο συνοδούς ξεναγούς.

 

Η είσοδος προς το ιστορικό κάστρο των Ιωαννίνων Ίτς Καλέ. Ξενάγηση στο κάστρο
   
Ο τάφος του Αλή Πασά  

 

Στη συνέχεια, κατεβήκαμε προς στην όχθη της λίμνης απ' όπου μετά από ολιγόλεπτη μετάβαση με τα καραβάκια φτάσαμε στο καταπράσινο νησάκι των Ιωαννίνων. Περπατώντας στα γραφικά στενά, γευόμενοι τοπικές λιχουδιές κατευθυνθήκαμε προς την θερινή κατοικία του Αλή Πασά, η οποία σήμερα είναι μουσείο.

 

Εν πλω... για το νησάκι στην λίμνη των Ιωαννίνων Περίπατος στο νησάκι της λίμνης
   
Περίπατος στο νησάκι της λίμνης Ξενάγηση και παράθεση ιστορικών στοιχείων από τους ξεναγούς μας

 

Αργά το μεσημέρι επιστρέψαμε στη πόλη των Ιωαννίνων, όπου τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στο κέντρο της πόλης, την αγορά τοπικών γιαννιώτικων γλυκών, αναμνηστικών και φαγητό στα όμορφα ταβερνάκια της. Αργά το απόγευμα γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και ετοιμασίες για τη βραδινή μας διασκέδαση.

 

Χαρά, κέφι, χορός, τραγούδι... ...να και ο χασάπικος
   
μέχρι που πήραμε και το μικρόφωνο... και είχαμε δικιά μας τραγουδίστρια με δικό μας ρεπερτόριο.

 

 

 

 

Την τρίτη ημέρα ο καιρός μας τα χάλασε..., σχεδόν όλη την ημέρα ψιλόβρεχε. Μετά το πρόγευμα επισκεφτήκαμε το σπήλαιο Περάματος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων. Εκεί τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με την ανακάλυψη του σπηλαίου και τον τρόπο σχηματισμού των σταλακτιτών-σταλαγμιτών και εντυπωσιάστηκαν βλέποντας τους πολύχρωμους σχηματισμούς τους  περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια του σπηλαίου. Σε όλη τη περιήγηση είχαμε τη συνοδεία υπαλλήλων-σπηλαιολόγων, οι οποίοι μας πληροφορούσαν και μας επεξηγούσαν και έλυναν ό,τι απορίες είχαμε. Στη συνέχεια, ακολουθώντας μια πολύ όμορφη καταπράσινη διαδρομή, επισκεφτήκαμε μερικά Ζαγοροχώρια και ξακουστά γεφύρια της Ηπείρου και φτάσαμε στο Μονοδένδρι. Από εκεί, μετά από πεζοπορία είκοσι περίπου λεπτών πήγαμε για προσκύνημα στο μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, από όπου απολαύσαμε τη θέα προς το φαράγγι του Βίκου.

 

Το γεφύρι του Κόκκορη, ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια της Ηπείρου Εκπληκτική θέα προς το φαράγγι του Βίκου
   
Προσκύνημα στο μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής

 

Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο το απόγευμα για χαλάρωση, ξεκούραση και... ετοιμασίες για τη βραδινή μας διασκέδαση.

 

 

 

Τέταρτη ημέρα,  η ημέρα της επιστροφής μας. Ακολουθώντας άλλη διαδρομή μέσω της Εγνατίας Οδού -Μέτσοβο - Καλαμπάκα - Τρίκαλα - Λαμία, γυρίσαμε στην Αθήνα, έχοντας κρατήσει όμορφες αναμνήσεις, ξεχωριστές στιγμές, καινούριες γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες από μια εκδρομή που ικανοποίησε όλους μας.

 

Νίκος Σωτηρόπουλος

Μαθηματικός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ.....