Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Α Λυκείου στο Μιστρά, την Καλαμάτα και το Ναύπλιο (13-15/4/2011)

 

 

 

Η Α’ τάξη του Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων σε συνεργασία με τους καθηγητές, Μιχάλη Η Παπαδόπουλο, Μερόπη Τερζή, Χαρινέλα Τουρνά και Αντώνη Μαστραπά  διοργάνωσε εκδρομή στην καστροπολιτεία του Μιστρά, την ιστορική πόλη της Καλαμάτας, την Αρχαία Μεσσήνη και το γραφικό Ναύπλιο. Για τα παιδιά ήταν η πρώτη εκδρομή στο Λύκειο και πραγματικά αποτέλεσε μια ευκαιρία να ξεχαστούν για λίγο από τη ρουτίνα της σχολικής ζωής αλλά και να γνωριστούν καλύτερα με τους καθηγητές τους. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 13, 14, 15 Απριλίου λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα και μέσα στην καρδιά της Άνοιξης, ιδανικό χρονικό σημείο για να απολάψουν την σπάνια ομορφιά της ελληνικής φύσης συνδυασμένη με την μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

 

Η εκδρομή ξεκίνησε από το γραφικό Μιστρά και  τα κάστρα των Παλαιολόγων . Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν  την εντυπωσιακή αναστήλωση που επιτελούν τα αρχαιολογικά συνεργεία. Η κατατοπιστική ξενάγηση του κ Μαστραπά επέτρεψε σε όλους να αναπαραστήσουν νοητά το αλλοτινό μεγαλείο της βυζαντινής πόλης κράτους.

 

Στη συνέχεια, μετά από μια μαγευτική διαδρομή μέσα από τον Καιάδα  και τον Ταΰγετο η εκδρομή έφτασε στο βασικό προορισμό της που ήταν η πόλη της Καλαμάτας, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της νότιας Ελλάδας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

 

 

 

Την επόμενη μέρα οι μαθητές με τους συνοδούς τους επισκέφτηκαν την Αρχαία Μεσσήνη, αρχαία πόλη που μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια συγκέντρωνε τον θαυμασμό των περιηγητών για τα τείχη και την οικονομική της δύναμη. Μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο οι μαθητές αφουγκράσθηκαν  για λίγο τα ανήσυχα  βουητά του βουλευτηρίου αλλά και τις ιαχές του εντυπωσιακού Σταδίου.

Το μεσημέρι  η χαρούμενη «παρέα» της εκδρομής συνέχισε την περιήγησή της στην Καλαμάτα θαυμάζοντας τις ιστορικές εκκλησιές της και φυσικά το γραφικό περιβάλλον της ξακουστής κάποτε  παλιάς πόλης.

Το βράδυ οι μαθητές με τους συνοδούς τους διασκέδασαν σε ένα μουσικό στέκι στην Καλαμάτα με ποιοτικά λαϊκά , ρεμπέτικα και έντεχνα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

 

 

 

 

Την επόμενη και τελευταία μέρα της εκδρομής  τα λεωφορεία ξεκίνησαν για την επιστροφή μας στην Αθήνα.  Ο τελευταίος σταθμός υπήρξε το κοσμαγάπητο Ναύπλιο με τα σοκάκια του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία. Η κ Τουρνά εντυπωσίασε τα παιδιά με την ιστορική  και λογοτεχνική της αναφορά στην ιδιαιτερότητα της πόλης.

Μιχάλης Η Παπαδόπουλος

Φιλόλογος

 

 

 

 

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ...ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ...

 

 

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...