Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

 

 

Στο πλαίσιο των Μαθηματικών της Β’ Κατεύθυνσης και ειδικότερα της ενότητας των Κωνικών Τομών, οι μαθητές/ -ες των τμημάτων θετικής κατεύθυνσης ΒΘ1 και ΒΘ2 με τους διδάσκοντες καθηγητές τους μαθηματικούς Άρτεμη Μώρου και Νίκο Σωτηρόπουλο, και με τον καθηγητή τους σχεδίου Γιώργο Δασκαλάκη, επισκέφθηκαν στις 20-02-2013 το Μουσείο Ηρακλειδών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε άρχισε με την επίσκεψη στην έκθεση ‘Τέχνη και Μαθηματικά’ με έργα των Escher και Vasarely. Εδώ,  ο κ. Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός και επιστημονικός  υπεύθυνος του προγράμματος, ενέπλεξε τους μαθητές σε ένα περιβάλλον ανταλλαγής απόψεων και  ομαδοσυνεργατικότητας σχετικά με τις μαθηματικές έννοιες των έργων της έκθεσης (μετασχηματισμοί, συμμετρίες, μέτρο- αναβάθμιση, κ.α.).

Στη συνέχεια, περάσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου ο κ. Μαυρομμάτης έδωσε μια εκτενή διάλεξη στα παιδιά πάνω στις Ευκλείδειες και Μη- Ευκλείδειες Γεωμετρίες με αφορμή τον πίνακα του Escher ‘Όριο Kύκλου’ εμπνευσμένο από τον δίσκο του Poincare (Υπερβολική Γεωμετρία). Στο τέλος, παρουσιάσθηκαν οι Κωνικές Τομές με ένα ενδιαφέρον μοντέλο κώνου και των τομών του από επίπεδα καθώς και οι σφαίρες του Dandelier. Η διάλεξη προκάλεσε πλήθος ερωτήσεων και δημιουργική συζήτηση.
Άρτεμις Μώρου

Μαθηματικός

 

 

 

 

Στιγμές από την επίσκεψη