Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

 

 

Στις 17 Οκτωβρίου 2013, οι μαθητές / -ες της Β’ Λυκείου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τέχνη και Μαθηματικά’. Το πρόγραμμα περιλάμβανε  επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο με  επιλεγμένα έργα του  M.C. Escher και συζήτηση–διδασκαλία στις αίθουσες διαλόγου και αλληλεπίδρασης, με κατάλληλα επιλεγμένους πίνακες καθώς και ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα–κατασκευές. Την προετοιμασία και επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο κ. Άρης Μαυρομμάτης (και οι συνεργάτες του).

Η τάξη χωρίστηκε σε 3 ομάδες με διαφορετική θεματική. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με την ενότηταΑναμόρφωση -Μέσο (πχ καθρέφτης)- Παραμόρφωση’ (συνοδοί κ. Μώρου, κ. Δουτσίου). Στην έκθεση με έργα του Escher, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν μοντέλα Μη-Ευκλείδειων Γεωμετριών, την ταινία Mobius, κ.α. Στη συνέχεια, η διάλεξη και η διαδραστική συζήτηση με τα παιδιά ξεκίνησε με τον πίνακα ‘Πρεσβευτές’  (1533) του Γερμανο-Ολλανδού Hans Holbein (2ος). Αναζήτησαν το ‘Κρυμμένο Αντικείμενο’ στον πίνακα και συμμετείχαν στο πείραμα της  ‘παραμόρφωσης- αναμόρφωσης με καθρέφτες’. Η διαδραστική διδασκαλία τελείωσε με την παρουσίαση των Κυλινδρικών Τομών (εναλλακτικά /συμπληρωματικά των Κωνικών Τομών)

 Η δεύτερη ομάδα με θεματική τις ‘Πλακοστρώσεις’ (συνοδός κ. Καρδαμίτσης), ασχολήθηκε με επικαλύψεις του χώρου με κανονικά και μη-κανονικά πολύγωνα μέσα από κατάλληλα έργα του Escher. Με αφορμή τις πλακοστρώσεις του M.C. Escher μελέτησαν τις ιδιότητες των κανονικών πολυγώνων και της κανονικής και ημικανονικής κάλυψης του επιπέδου και του χώρου (με τα πλατωνικά στερεά).
Η τρίτη ομάδα της θεματικής ενότητας ‘Γραμμική Προοπτική. Ευκλείδειες και Μη-Ευκλείδειες Γεωμετρίες’ (συνοδοί κκ. Δασκαλάκης και Μιχελακάκης), είχε την ευκαιρία μέσα από την Αναγεννησιακή Ζωγραφική των Raffaello και da Vinci να περιγράψει τις νέες γεωμετρίες, διαφορετικές της Ευκλείδειας γεωμετρίας. Τα ιστορικά πειράματα του 14ου αιώνα (αρχές Προοπτικής) και η αναγωγή σε σύγχρονα μέσα έδωσαν το έναυσμα στα παιδιά για την περιγραφή των μαθηματικών κανόνων των Μη-Ευκλείδειων γεωμετρικών κόσμων.
Άρτεμις Μώρου

Μαθηματικός

 

 

 

 

Στιγμές από την επίσκεψη