253 έτη από τη γέννηση του Mozart

 

 

 

Αρκετοί μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου εργάστηκαν φέτος στο πολιτιστικό  πρόγραμμα του σχολείου μας «Το διαχρονικό έργο του Wolfgang Amadeus Mozart / 253 ΄Ετη από τη γέννηση του μεγάλου αυστριακού συνθέτη».

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με την σύντομη ζωή, αλλά και το έργο του «παιδιού θαύμα»  όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Μότσαρτ. Τις περισσότερες πληροφορίες τις άντλησαν τα παιδιά από το internet και από βιβλία για τον Μότσαρτ από την Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν οι πληροφορίες που βρέθηκαν από τα παιδιά σχετικά με το μουσικό ταλέντο, τις συνθέσεις (περίπου 644! στον αριθμό), τις πολυάριθμες όπερες, αλλά και την επιρροή που είχαν οι όπερες του Μότσαρτ στους άλλους συνθέτες την εποχή μετά τον Διαφωτισμό. Ο Μότσαρτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου «βιεννέζικου κλασικισμού» και του κλασικισμού γενικότερα. Τα διάφορα ταξίδια του Μότσαρτ στην Ευρώπη και η πολυτάραχη ζωή του στο Μόναχο, στο Σάλτσμπουργκ και στην Βιέννη επηρέασαν το δημιουργικό του έργο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην τελευταία και σημαντικότερη όπερα του Μότσαρτ, τον «Μαγικό Αυλό». Πραγματοποιήθηκε προβολή της ομώνυμης ταινίας του Βρετανού   καλλιτέχνη Kenneth Brana, στα αγγλικά, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Την ταινία παρακολούθησαν και τα παιδιά του πολιτιστικού προγράμματος  «Αμοιβαία σχέση πολιτισμού Μόναχο/Αθήνα/Σάλτσμπουργκ (Βαυαροί-Όθωνας)» με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ε. Βολάκου.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα ερευνών των μαθητών σχετικά με την ψυχοσωματική επιρροή που  ασκούν ακόμη και σήμερα τα μουσικά έργα του Μότσαρτ (Mozart Effect).

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Γερμανικών

Δήμητρα Γιανναρά