Κινητή βιβλιοθήκη σε σακίδιο (Rucksackbibliothek)

 

 

Στο διάστημα από τις 25.10.2010 μέχρι και τις 20.12.2010 πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Αναβρύτων στο μάθημα των γερμανικών το πρόγραμμα «Κινητή βιβλιοθήκη σε σακίδιο πλάτης» (Rucksackbibliothek)  σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Institut Athen). Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης στο πλαίσιο εκμάθησης της γερμανική γλώσσας είχαν την ευκαιρία αρχικά να δανειστούν λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία ειδικού περιεχομένου από τις 25.10.2010 μέχρι τις 02.12.2010. Στην συνέχεια παρουσίασαν με ομάδες εργασίας 2-4 ατόμων το βιβλίο που διάβασαν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους στα γερμανικά.

Με πολύ ευρηματικό τρόπο κάθε ομάδα παρουσίασε το περιεχόμενο του βιβλίου της. Είτε με μικρή θεατρική παράσταση, είτε με παρουσίαση power point, είτε ανέλυσαν το περιεχόμενο ενός γερμανικού μύθου εποχής σε κοινωνικοπολιτικές επεκτάσεις εκείνης της χρονικής περιόδου, ακόμα και με συγκριτικό τρόπο Ελλάδα-Γερμανία.  Υπήρξε επίσης και αφίσα από δύο μαθήτριες σχετικά με διάφορα γερμανικά ήθη και έθιμα που περιγράφονται σε ένα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Κάποιοι μαθητές μας διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο τους τα οποία θεώρησαν ιδιαίτερης σημασίας. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση μιας μαθήτριας και ενός μαθητή οι οποίοι αντί να μας παρουσιάσουν το περιεχόμενο του βιβλίου τους, μας έδωσαν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μια περιοχή της Αφρικής στην οποία διαδραματίζεται όλη η υπόθεση της ιστορίας.

Η «βιβλιοθήκη» φιλοξενήθηκε στο σχολείο μας πράγματι σε σακίδιο πλάτης και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα εφόσον όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά γνωρίζουν την γερμανική γλώσσα, προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρόκληση, να διαβάσουν ξένη λογοτεχνία, να μάθουν πως να την παρουσιάσουν και να γνωρίσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό. Επίσης θετική ήταν και η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη κάθε ομάδας και τα αποτελέσματα εκπληκτικά.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα!            

Δήμητρα Γιανναρά

Καθηγήτρια Γερμανικών