Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών: 26 Σεπτεμβρίου 2009

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών - 26 Σεπτεμβρίου 2009- οι  καθηγήτριες των αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών κυρίες Βολάκου, Πατέλη και Γιανναρά, αντίστοιχα, διοργανώσαμε την συνδιδασκαλία του μαθήματος της ξένης γλώσσας, σε κάθε τάξη του Λυκείου Αναβρύτων ξεχωριστά, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009 στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Παρουσιάσαμε το μουσικό video clip Viel zu tun” του γερμανικού συγκροτήματος «Irie Révoltés» από την ιστοσελίδα του You tube, ενώ είχαμε πρώτα επεξεργαστεί με τους μαθητές τους στίχους του ρεφραίν ετυμολογικά και γλωσσικά. Οι μαθητές αναφέρθηκαν σύντομα στην ερμηνεία και στο κεντρικό μήνυμα αυτού του τραγουδιού: δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό. Το  τραγούδι ήταν γραμμένο στα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ οι στίχοι του ρεφραίν ήταν γραμμένοι στις τρεις γλώσσες και στα ελληνικά.
 

 Οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν μια σύντομη εργασία συγκριτικής ανάλυσης των τριών ξένων γλωσσών στους στίχους αυτούς και να συμπληρώσουν τα κενά που υπήρχαν στην ελληνική μετάφραση, βοηθούμενοι από έστω μια ξένη γλώσσα. Το τραγούδι άρεσε πάρα πολύ στους μαθητές, μια και το είδος της μουσικής στο οποίο ανήκει είναι η ραπ. Στο video clip συμμετείχαν παλαίμαχοι διάσημοι ποδοσφαιριστές με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ρατσισμό. Άρεσε τόσο πολύ που η προβολή του επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά.

Ακολούθησε το μουσικό video clipIch liebe dich in 20 Sprachen” στο οποίο παρουσιάστηκε σε 19 ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και στα γιαπωνέζικα, η φράση «σ΄ αγαπώ». Αυτό άρεσε περισσότερο στης μαθήτριες, ίσως και λόγω της γνωστής μουσικής μπαλάντας που συνόδευε τις φράσεις.

Στο τέλος όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γράψουν σε μια δική τους αφίσα την δική τους έκφραση με κίνητρο την «Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών 26.09.2009» ως νέοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η αφίσα των μαθητών εκτίθεται στο χώρο εισόδου του σχολείου.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές για την συμμετοχή τους σε αυτή την «γιορτή» ευρωπαϊκών γλωσσών. Θερμές ευχαριστίες ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου για τα αυθόρμητα χειροκροτήματά τους, όταν ολοκληρώθηκε η προβολή των video clips.

Πράγματι η γνώση και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών βοηθάει στην αλληλοκατανόηση των ανθρώπων!

                                Η συντονίστρια αυτής της συνδιδασκαλίας

Δήμητρα Γιανναρά