Αγγλικές παραδόσεις στα Ανάβρυτα

 

Στις 20/03/2014 οι καθηγήτριες κ. Ευγενία Κόικα και κ. Ευαγγελία Καραγιαννίδου, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης, παρέθεσαν στους μαθητές της Α΄ Λυκείου «αγγλικό τσάι» συνοδεία όλων των εδεσμάτων που προστάζει η βρετανική παράδοση (scones, salmon and cucumber sandwiches, shortbread biscuits, pies κλπ) και με επιλογή ανάμεσα σε 20 διαφορετικές γεύσεις τσαγιού. Η παρουσίαση της κ. Κόικα εισήγαγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές στην ιστορία και την κουλτούρα του τσαγιού ενώ η διαμόρφωση των αιθουσών του Α3 και Α4 σε ενιαία αίθουσα «κοινωνικών εκδηλώσεων» καθώς και η χρήση και επίδειξη αυθεντικών αντικειμένων (σετ τσαγιού, βραστήρας, πετσέτες) μετέφεραν νοερά τους μαθητές σε τσαγερί του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει τέλος να επισημανθεί η συμβολή των εθελοντών από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου στο Π. Π. Λύκειο Αναβρύτων έγινε μια αξέχαστη ιεροτελεστία: ετοιμάσθηκε και προσφέρθηκε  ένα  Βικτωριανό Αγγλικό τσάι!  Την έμπνευση και την εκτέλεση της εκδήλωσης είχαν οι ακούραστες και ανεξάντλητες καθηγήτριες της Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου μας κυρίες Ευγενία Κόικα και Ευαγγελία Καραγιαννίδου, στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, και όχι μόνο, αλλά και όλος ο σύλλογος των καθηγητών προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Victorian English Tea, το μεσημέρι κατά παρέκκλιση αντί του απογεύματος. Οι δύο καθηγήτριες με την συνδρομή των πάντα πρόθυμων μητέρων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Π. Π. Λ. Αναβρύτων οργάνωσαν μία τέλεια εκδήλωση, η οποία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες των επαγγελματιών του είδους.

Από το πρωί σε δύο σχολικές αίθουσες τα θρανία μετατράπηκαν σε τραπέζια στρωμένα με άσπρα τραπεζομάντηλα. Το τραπέζι των καθηγητών ήταν στρωμένο με ιδιαίτερη επιμέλεια και πορσελάνινα σερβίτσια. Στον μπουφέ υπήρχαν άπειρα εδέσματα: αλμυρά σάντουιτς, κέικ, αγγλικές και ελληνικές λιχουδιές, μπισκότα, ταρτάκια, πιτάκια κ. α. ‘Ένας τεράστιος βραστήρας ετοίμασε το ζεστό νερό για το τσάι.

Στις δώδεκα το μεσημέρι η αίθουσα ήταν γεμάτη και οι μαθητές μετά από μια περιήγηση στο Άλσος Συγγρού κάθισαν στις θέσεις τους. Η κ. Κόικα έκανε μια σύντομη εισήγηση για την ιστορία του τσαγιού, την σημασία του στην Αγγλική παράδοση, τα σκεύη που χρησιμοποιούνται. Μάθαμε τις διαφορετικές ποικιλίες του τσαγιού, ποια τραγούδια και ποιες ταινίες αναφέρονταν στο τσάι, τι ήταν το Boston Tea Party και πολλά άλλα…

Και μετά άρχισε η διανομή! Όλοι γέμισαν τα σκεύη τους με ζεστό τσάι και τα πιάτα με γλυκά και αλμυρά. Οι μητέρες του Συλλόγου βοήθησαν με την πείρα τους, τα παιδιά προσέφεραν στις καθηγήτριές τους λουλούδια, ενθουσιάστηκαν και σίγουρα πήγαν στα σπίτια τους χορτάτα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που στο μάθημα των Αγγλικών τιμήσαμε τις Βρετανοαμερικανικές παραδόσεις. Οι μαθητές μας φέτος γιόρτασαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την Νύκτα του Guy Fawkes στις 5 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Ευχαριστιών την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στις 17 Μαρτίου. Περιττό να αναφέρουμε ότι και όλες οι Ελληνικές παραδοσιακές εορτές τιμήθηκαν δεόντως, πάντα με κεράσματα και πολλή αγάπη.

Ρωτήσαμε τις κυρίες Κόικα και Καραγιαννίδου πώς γεννήθηκε η ιδέα για την αξέχαστη αυτή εμπειρία. Η απάντηση ήταν η εξής: Πολλοί από τους μαθητές μας σχεδιάζουν να σπουδάσουν

ως προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Μεγάλη Βρετανία. Οι καθηγήτριές τους λοιπόν από τώρα φροντίζουν να τους μυήσουν στις λεπτομέρειες της Βρετανικής παράδοσης, ώστε να είναι από τώρα πανέτοιμοι να διαπρέψουν όχι μόνο στα ξένα Πανεπιστήμια, αλλά και στις ευρύτερες  κοινωνικές εκδηλώσεις!

Τις ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε όλοι  «Και του Χρόνου!».

Μαρία Παπαδάκη

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ακούγοντας την παρουσίαση και ανυπομονώντας για το τσάι

Παρουσίαση για το αγγλικό τσάι

Με την παρουσία της μας τίμησε και η κ. Αναστασία Γεωργιάδου

Τραπέζι παραδοσιακά στρωμένο για τσάι

Σερβίτσιο βρετανικού τσαγιού

Μερικά από τα είδη τσαγιού που προσφέρθηκαν

Υλικό προερχόμενο από αγγλόφωνες χώρες

Εθελοντές από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Καθηγητές που φαίνονται να το διασκεδάζουν

Μαθητές που φαίνεται να το διασκεδάζουν

Μητέρες μαθητών και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων με μερικά από τα εξαιρετικά σκευάσματα που προσέφεραν.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ