Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματά της

 

 

 

 

Στα πλαίσια του μαθήματος  του Δικαίου της Β’ Λυκείου μία ομάδα μαθητριών παρουσίασε στην τάξη μια εργασία με την βοήθεια της καθηγήτριας κ. Δήμητρας Παυλάκου. Η εργασία μας αφορούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις βασικές αρχές της και τα έως τώρα επιτεύγματά της, με αφορμή το πρόσφατα διδαγμένο κεφάλαιο «Θεσμοί και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του σχολικού βιβλίου. Καθώς η χώρα μας είναι από τα πρωταρχικά μέλη της και εμείς οι ίδιοι θεωρούμαστε πλέον «πολίτες της Ευρώπης», πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτή την «πολιτεία κρατών» στην οποία ανήκουμε.

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά από τον Ρομπέρ Σουμάν, που πρώτος οραματίστηκε την συσπείρωση ευρωπαϊκών κρατών γύρω από μια κοινή οικονομική συμμαχία, η οποία επιτεύχθηκε και επίσημα το 1951 με την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Λίγο αργότερα, μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), για να λάβει αργότερα τον τίτλο Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Όπως έχει σχηματιστεί σήμερα η ΕΕ δεν είναι απλά μια ένωση που διασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών της.  Έχει ακόμα  ως σκοπό να διαφυλάττει αξίες όπως είναι ο σεβασμός, η ατομική ελευθερία και ανεξαρτησία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι αξίες λειτουργούν παράλληλα και ως κάποιες από τις προϋποθέσεις για να γίνει μια χώρα μέλος, εφόσον ότι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει ναι μην αποτελεί εξαίρεση σε εθνικό.

Με βάση αυτές τις αρχές η ΕΕ αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες των κρατών που την απαρτίζουν ισότιμα και παρέχει σ’ αυτούς τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους χωρίς περιορισμό. Ειδικότερα, δημιουργεί προγράμματα σπουδών  για φοιτητές, για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές (Εrasmus, Comenius για μαθητές δημοτικού). Υπάρχουν επίσης προγράμματα για ερευνητές που επιθυμούν να συνεχίσουν την έρευνα τους σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Νέοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες μπορούν να επιμορφώνονται με αντίστοιχα προγράμματα ανάπτυξης και με επιδοτήσεις της ΕΕ. Ιδιαίτερα η ΕΕ  επιδιώκει να επιτύχει την ισότητα των δύο φύλων στα κράτη μέλη της και στηρίζει τις γυναίκες που δημιουργούν δική τους επιχείρηση βοηθώντας τες να αναβαθμίσουν το προφίλ τους και να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα καταπολεμά την εμπορία, την κακοποίηση και βία κατά των γυναικών και παιδιών  εντοπίζοντας τις εστίες εκμετάλλευσης τους και θέτοντας σε λειτουργία προγράμματα προστασίας τους. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αισθάνεται ότι θεμελιώδη δικαιώματα του παραβιάζονται μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, αλλά και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών  Κοινοτήτων  στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ φροντίζει ακόμη για το περιβάλλον με τη συντονισμένη δράση των κρατών μελών της για να ανασταλεί η κλιματική αλλαγή. Ανέλαβε πρωτοπόρο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και συμφώνησε σε συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό να μειώσει τις δικές της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2020. Παράλληλα η ευρωπαϊκή έρευνα βοηθά να αναπτυχθούν νέοι τρόποι παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τον αέρα, το νερό, τον ήλιο και τα βιοκαύσιμα, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα των μελών της με τη δημιουργία του ευρώ, ενός νομίσματος-συμβόλου της Ευρώπης.

Η ΕΕ αποτελεί μια κοινότητα αξιών και θέτει σε εφαρμογή το όνειρο πολλών ανθρώπων μια ένωση αλληλεγγύης και κοινής συνεργασίας. Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στο http://ec.europa.eu/publications

Οι μαθήτριες του Β2

 Δήμητρα Θεοδώρου,

Μαριάννα Καρακίδου,

Ειρήνη Λέντη