Αποφοίτηση 2012

 

Το 15μελές του Λυκείου την Πέμπτη 21/6 διοργάνωσε, τη συγκινητική γιορτή της αποφοίτησης 2012 στον προαύλιο χώρο του Λυκείου. Καλεσμένοι τους ήταν οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών που αποφοιτούν. Η Έρρικα Καζάνη του Γ1 (καλύτερη από τη Μαρία Μενούνος) και ο Ορέστης Ντοκατζής του Γ3 (καλύτερος από το Νίκο Αλιάγα) μας περπάτησαν στη γιορτή.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος, οι μεγαλύτεροι ευχήθηκαν για το μέλλον, και οι μικρότεροι αναγνώρισαν το κομβικό σημείο της ζωής τους, στο οποίο βρίσκονται.

Στο δεύτερο μέρος απονεμήθηκαν οι πλακέτες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων στους αποφοιτούντες μαθητές.

Στο τρίτο μέρος οι μαθητές τραγούδησαν, αποχαιρετώντας τη σχολική ζωή, και μεγαλόψυχα μας κέρασαν φαγητό και ποτά.

 

Ο Διευθυντής του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου κ. Νίκος Παπαευστρατίου απευθυνόμενος στους μαθητές που αποφοιτούν

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μανώλης Παλληκαράς

Η Υποδιευθύντρια του Λυκείου κα Μαρία Παπαδάκη

 

Αγαπητοί μαθητές,

Έρχεται κάποτε ο καιρός για όλα τα πράγματα!

Ήρθε κι ο καιρός που τελειώσατε το Λύκειο.

Κι αν σας φαίνονται τα χρόνια που περάσατε στη δευτεροβάθμια πολλά, κι αν θεωρείτε πως εδώ συνειδητοποιήσατε τον κόσμο και διαμορφώσατε τον εαυτό, σας βεβαιώνω υπεύθυνα πως για τους γονείς σας και για τους καθηγητές σας τα χρόνια αυτά  πέρασαν σαν το νερό και μεγαλώσατε χωρίς να το καταλάβουν.

Και φτάσατε τώρα εδώ, μετά από αυτή την περίεργη και ανακατεμένη χρονιά που σας  έδωσε, μεταξύ των αγωνιών και των απογοητεύσεων,  και την ευθύνη να συν-επιλέξετε κυβέρνηση. Πριν γίνετε ακαδημαϊκοί πολίτες, γίνατε πολίτες, δις παρακαλώ! Ελπίζω, είμαι σίγουρος, ότι κάνατε καλή εφαρμογή των πραγμάτων που διδαχτήκατε στο Δίκαιο και τους Θεσμούς και δεν πήγαν στράφι οι επισκέψεις σας στη Βουλή!

Τέλος πάντων, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ενηλικίωση μαζί με την αποφοίτησή σας. Και τα δυο είναι πολύ καλά! Κι αν φροντίζουν όλοι ή σχεδόν όλοι να σας τρομάζουν, όπως και να μας τρομάζουν όλους, ότι δεν έχουν νόημα οι σπουδές, ότι επικρέμαται ανεργία και τέτοια, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και την ψυχή σας καθαρή. Ποτέ οι σπουδές δεν είναι μάταιες, ποτέ η γνώση, που αποκτιέται με κόπο, δεν πάει χαμένη, πάντα οι άνθρωποι που δουλεύουν τα βγάζουν πέρα μια χαρά, με αξιοπρέπεια και ηρεμία. Η χώρα μας πέρασε πολλές δυσκολίες. Πολλές χώρες περνούν πολλές δυσκολίες. Αν βάλουμε ως κύριο μέλημα την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί καλά και να δουλεύουμε, θα τα βγάλουμε πέρα. Να δουλεύουμε, όμως. Και σεις είστε η εγγύηση σε αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρω ότι τα αγαπήσατε τα παιδιά που μας χαιρετούν απόψε εδώ και κάνατε ό,τι μπορούσατε για να τους κατευθύνετε στη γνώση και στη σύνεση. Και αυτά το ξέρουν και θα το σκέφτονται και θα σας σκέφτονται με αγάπη όταν απομακρυνθούν λίγο κι όταν πάψουν να συνδέουν τη μάθηση στο σχολείο με το άγχος του πρωινού ξυπνήματος και τον φόβο των απουσιών. Τι να κάνουμε, δεν ωριμάζει κανείς ούτε άκοπα, ούτε από «τ’ αυτομάτου», «ως φως αφθέν». Και η πίεση του συστήματος οργάνωσης είναι απαραίτητη για όλους, αν πρέπει οποιοδήποτε σύστημα να έχει αποτελέσματα.

Προσπαθήσαμε, αγαπητές και αγαπητοί μου, να κάνουμε το καλύτερο. Από αίσθηση καθήκοντος και από αγάπη. Γιατί δεν μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την εκπαίδευση χωρίς αγάπη. Κι αν δεν μας πήγαν όλα καλά, κι αν υπήρξαν και γεγονότα που πίκραναν την κοινή μας ζωή, ας τα θυμόμαστε και ας τα στοχαζόμαστε, αφού δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Κι έφτασε ο καιρός να φύγετε.

Με τις ολόθερμες ευχές μου για μια ζωή ενδιαφέρουσα, μεστή, δημιουργική, ήρεμη και προκομμένη.

Ο Διευθυντής του Λυκείου

 

 

 

Ο αποχαιρετισμός της Σημαιοφόρου Νεφέλης Πάτση (Γ3)

Ο αποχαιρετισμός του Σημαιοφόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά (Γ3)

Ο αποχαιρετισμός του Προέδρου του 15μελούς Νίκου Σταράκη (Γ4)

 

Αγαπητοί  καθηγητές και συμμαθητές

Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για μας, γιατί είναι το τέλος μιας 12χρονης πορείας στα μαθητικά θρανία. Είμαστε απόφοιτοι πια και εμείς, ενός σπουδαίου σχολείου, με σπουδαία ιστορία, που στους καταλόγους των αποφοίτων του, φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες. Σε λίγο με το απολυτήριο στα χέρια θα ξεκινήσουμε και τυπικά την ακαδημαϊκή μας πορεία. Όμως έχουμε να πορευτούμε μέσα σε δύσκολους καιρούς. Ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καθημερινότητα, που η Στατιστική Υπηρεσία περιγράφει με μελανά χρώματα. Η ανεργία στο 22,6%, πάνω από μισό εκατομμύριο  Έλληνες μακροχρόνια άνεργοι, 1 στους 4 Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Προετοιμαστήκαμε για τις πανελλήνιες εξετάσεις κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, με πολύ άγχος, γιατί, πώς να σχεδιάσεις το μέλλον όταν γύρω σου επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για το αύριο, σε μια χώρα στα όρια της κατάρρευσης. Πώς  να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις ενός σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος, σήμερα που τα όνειρα κοστίζουν τόσο ακριβά. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε πολύ ακόμα για να φτάσουμε σε μια επαγγελματική επιτυχία. Και επειδή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ας εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα βρεθούν στο δρόμο μας, ας προσπαθήσουμε με πείσμα και πάθος για τα όνειρά μας και τέλος ας είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε, όπως έχει σοφά ειπωθεί, ενώ οι απαισιόδοξοι είναι αυτοί που έχουν συνήθως δίκιο, το μέλλον διαμορφώνεται από τους αισιόδοξους.

Αφήνουμε σήμερα, ένα χώρο οικείο, ένα δεύτερο σπίτι, με σπουδαίους καθηγητές. Εσάς, που στηρίξατε το ταξίδι μας προς την ενηλικίωση, που θωρακίσατε με γνώσεις και αξίες την προσωπικότητά μας. Συμπορευτήκατε μαζί μας με αγάπη, κατανόηση και πολύ δουλειά,  σαν δεύτεροι γονείς. Η επιστημονική σας κατάρτιση, η πείρα χρόνων και το προσωπικό σας ενδιαφέρον, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά, μας βοήθησαν καθοριστικά να έρθουμε πιο κοντά στους στόχους μας.

Είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον, θα ανατρέξουμε πολλές φορές, στα χρόνια αυτά, στις στιγμές που ζήσαμε μαζί μέσα στο μάθημα, μα  και έξω απ΄ τις τάξεις. Διάβασμα, εξετάσεις, εκδρομές, απουσίες, κενά στο πρόγραμμα, φιλίες καβγάδες, αγωνίες, έρωτες, απογοητεύσεις και ελπίδες, όλα τα μοιραστήκαμε μαζί σας. Αποχαιρετώντας σας σήμερα, αγαπημένοι μας καθηγητές, υποσχόμαστε ότι θα επιδιώξουμε και στο μέλλον να μοιραστούμε μαζί σας τις αναμνήσεις και τα νέα της ζωής μας.

Σας χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ και αναγνωρίζουμε ότι οι όποιες επιτυχίες μας θα έχουν και την δική σας σφραγίδα.

Με τις καλύτερες ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι και επιτυχίες στα προσωπικά σχέδια όλων.

Νεφέλη Πάτση (Γ3)

 

 

Αγαπητοί καθηγητές, γονείς, συμμαθητές

Η πιο σημαντική χρονιά της σχολικής μας ζωής έφτασε στο τέλος της και χαιρόμαστε πολύ που είστε εδώ κοντά μας, στην αποφοίτησή μας.

Η διαδρομή μας μέχρι εδώ υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική στο Σχολείο των Αναβρύτων και μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στις προσδοκίες και στους στόχους μας.

Το σχολείο μας, ανέδειξε τα προσόντα όλων μας, κέντρισε τα ενδιαφέροντά μας, όξυνε το πνεύμα μας και μας παρότρυνε για να πετύχουμε ο καθένας το καλύτερο που μπορούσε.

Όλα αυτά βέβαια χάρη στη συμπαράσταση των καθηγητών μας που με το επιστημονικό τους επίπεδο, την πείρα τους και τη διάθεσή τους, ήταν πάντα στο πλευρό μας έτοιμοι να μας βοηθήσουν και να μας μεταδώσουν το πάθος τους για γνώση, αλλά και χάρη στο φιλικό πνεύμα συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ των συμμαθητών μου, αυτά τα τρία τελευταία χρόνια της σχολικής μας ζωής.

Πιστεύω ότι με την πρόοδό του, ο καθένας από μας στη κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, θα συμβάλλει στη διατήρηση και συνέχιση της φήμης του Σχολείου.

Ελπίζω επίσης πως οι φιλίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ μας να διατηρηθούν και στη μετέπειτα ζωή μας να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλον.

Ας ατενίζουμε όλοι με αισιοδοξία το μέλλον, παρά τις δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι σήμερα, έχοντας για όπλα μας, όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και τις αξίες που πήραμε από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων.

Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια στο μέλλον.

Νικηφόρος Μανδηλαράς (Γ3)

 

 

Από την απονομή των αναμνηστικών πλακετών στους μαθητές που αποφοιτούν

   
   
   
   
   

 

 

 

Αν...

Αν να κρατάς μπορείς το λογικό σου όταν γύρο σου όλοι
το 'χουνε χαμένο και ρίχνουνε γι' αυτό το φταίξιμο σε σένα,
Αν να εμπιστεύεσαι μπορείς τον εαυτό σου,
όταν για σένα αμφιβάλλουν όλοι, αλλά να βρίσκεις ελαφρυντικά ακόμα και για την αμφιβολία τους αυτή,
Αν να προσμένεις το μπορείς δίχως από την προσμονή ετούτη ν' αποσταίνεις,
ή Αν και σε συκοφαντούν εσύ να μη βυθίζεσαι στο ψέμα,
ή Αν και σε μισούν το μίσος μέσα σου να μην αφήσεις να φουντώνει,
κι ωστόσο να μην δείχνεσαι πάρα πολύ καλός κι ούτε με πάρα πολλή σοφία να μιλάς,

 

Αν να ονειρεύεσαι μπορείς δίχως το όνειρο να κάνεις δάσκαλό σου,
Αν να στοχάζεσαι μπορείς δίχως να κάνεις το στοχασμό σκοπό σου,
Αν το μπορείς το Θρίαμβο και την Καταστροφή να αντικρίσεις
και σε αυτούς τους δυο αγύρτες όμοια να φερθείς,
Αν να ακούς αντέχεις την αλήθεια που εσύ είχες ειπωμένη
από πανούργους νοθευμένη ώστε παγίδα για τους άμυαλους να γίνει,
ή να θεωρείς όλα αυτά οπού 'χεις της ζωή σου αφιερώσει, τσακισμένα,
και πάλι ν' αρχινάς να τα στυλώνεις με εργαλεία φαγωμένα,

 

Αν να στοιβάζεις το μπορείς σ' ένα σωρό όλα εκείνα που 'χεις κερδισμένα.
Και όλα να τα παίξεις κορόνα γράμματα μεμιάς,
και να χάσεις, και κείθε που έχεις ξεκινήσει πάλι ν' αρχινήσεις
κι ούτε μπορείς καρδιά και νεύρα και μυώνες ν' αναγκάσεις
πάλι να σου δουλέψουνε κι ας είναι από καιρό αφανισμένα,
κι έτσι ολόρθος να κρατιέσαι μόλο που τίποτα
δε έχει μέσα σου απομείνει
εξόν από τη θέληση που τους μηνά: «Βαστάτε!»

 

Αν να μιλάς μπορείς με το λαό κι ωστόσο να κρατάς την αρετή σου,
με βασιλιάδες όντας μη χάνοντας το απλό το φέρσιμό σου,
Αν μήτε εχθροί μήτε και φίλοι ακριβοί μπορούν να σε πληγώσουν,
Αν όλοι οι άνθρωποι σε λογαριάζουν, όμως πάρα πολύ κανένας,
Αν το μπορείς την ώρα που ο θυμός σου θέλει να ξεσπάσει να κρατηθείς νηφάλιος
και την γαλήνη σου την πρώτη να ξαναβρείς, δικιά σου τότε θα 'ναι η Γη
κι όλα εκείνα πλου κατέχει, και ό,τι αξίζει πιο πολύ-
Άντρας σωστός τότε θε να 'σαι, γιε μου!

Rudyard Kipling

Αλέξανδρος Καλοσπύρος (Γ1)

 

 

 

 

Και κάποια επιπλέον στιγμιότυπα από τη γιορτή

   
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

Το υλικό που δημιούργησαν οι μαθητές και πρόβαλαν κατά τη γιορτή της αποφοίτησης