Θεσμοθετημένη συνεργασία του Προτύπου-Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων με τη Σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ

 

 

Στo πλαίσιο της νομοθετημένης σύνδεσης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων με Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις του  Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μεταξύ των στόχων της σύνδεσης αυτής είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών με νέους τομείς έρευνας σε διάφορα επιστημονικά πεδία, η σύνδεση ερευνητικών πεδίων με πεδία επαγγελματικής αναζήτησης και βέβαια η εκπόνηση μικρών ερευνητικών εργασιών υπό την  επίβλεψη των καθηγητών του ΠΠ Λυκείου Αναβρύτων και της ΣΕΜΦΕ. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες για την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι επισκέψεις στο ΕΜΠ για παρακολούθηση (ειδικά σχεδιασμένων) ημερίδων και γνωριμία με τα τμήματα και εργαστήρια των σχολών καθώς και διαλέξεις από ερευνητές ινστιτούτων του εξωτερικού σε θέματα επιστημών και εφαρμογών τους.

 

Η πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη έγινε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012. Μια ομάδα 60 μαθητών της Β’ και Γ’ Τάξης του σχολείου και οι συνοδοί τους- οι μαθηματικοί Α. Μώρου και Ν. Σωτηρόπουλος και ο φυσικός Σ. Χατζηθεοδωρίδης- παρακολούθησαν στον Τομέα Φυσικής της Σχολής  Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών  ημερίδα με θέματα Φυσικής και Εφαρμογών της στις άλλες επιστήμες.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε:

·      Ομιλία του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Νίκου Τράκα με θέμα τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων, τα πειράματα στο CERN και τις εφαρμογές της έρευνας αυτής.

·      Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ιωάννη Ράπτη σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τις δραστηριότητες του Τομέα Φυσικής της Σχολής ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ.

·      Στη συνέχεια η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μερσίνη Μακροπούλου  ανέπτυξε θέματα Βιοφυσικής και Βιοιατρικών Εφαρμογών της Φυσικής.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΜΠ.

 

 

 

Η δεύτερη επίσκεψη

Η δεύτερη επίσκεψη έγινε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Ομάδα  47 μαθητών της Β’ και Γ’ Λυκείου με συνοδούς τους  μαθηματικούς Α. Μώρου, Ν. Σωτηρόπουλο, Θ. Γκυρτή  και τον φυσικό Α. Κρητικό, παρακολούθησαν στον Τομέα Μαθηματικών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ  σειρά διαλέξεων σε διάφορες περιοχές των μαθηματικών.

 Το πρόγραμμα των διαλέξεων της ημερίδας ήταν το ακόλουθο:

 

 

 

 

Η τρίτη επίσκεψη

Η τρίτη επίσκεψη στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Ομάδα 36 μαθητών της Β’ και Γ’ Λυκείου με συνοδούς τους μαθηματικούς Α. Μώρου, Ν. Σωτηρόπουλο και τον φυσικό Η. Μιχελακάκη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον Τομέα Μηχανικής της σχολής ΣΕΜΦΕ ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.

 

 

 

 

Διάλεξη του Prof. Dr. Stephan Klaus: Κατασκευαστικές μέθοδοι αλγεβρικών επιφανειών με τη χρήση SURFER software

 

 

Οι εργασίες των μαθητών

 

Το τελευταίο μέρος της συνεργασίας του Π.Π. Λυκείου Αναβρύτων με τη σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ ήταν η παρουσίαση των εργασιών ομάδων μαθητών /-τριών της Γ και Β Λυκείου. Οι θεματικές ενότητες των εργασιών επιλέχθηκαν με βάση τα προτεινόμενα θέματα από τους καθηγητές της ΣΕΜΦΕ (των Τομέων Μαθηματικών, Φυσικής, Μηχανικής και Φιλοσοφίας) και  τους επιβλέποντες καθηγητές των Αναβρύτων (σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες των διαλέξεων που παρακολουθήσαμε στο ΕΜΠ) και, βέβαια, των ενδιαφερόντων των ίδιων των μαθητών/-τριών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάρκεια προετοιμασίας και εκτέλεσης των εργασιών ήταν μικρή (λόγω εξετάσεων, εκλογών, κλπ), ιδίως για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Κρίθηκε όμως ως σημαντικότερο της λεπτομερούς ανάλυσης / εμβάθυνσης, το κίνητρο και ενδιαφέρον των μαθητών / -τριών για τα συγκεκριμένα θέματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από τη ΣΕΜΦΕ η υπεύθυνη της συνεργασίας -από τη μεριά του ΕΜΠ- καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Σοφία Λαμπροπούλου και ο καθηγητής  Μηχανικής κ. Σταύρος Κουρκουλής. Από το Π.Π. Λύκειο Αναβρύτων παρακολούθησαν ο Διευθυντής, η Υποδιευθύντρια και αρκετοί καθηγητές και μαθητές.

 

22/6/2012 Παρουσίαση εργασιών Γ & Β Λυκείου

 

α/α

Μαθητές

ΘΕΜΑ

 

 
1 Αιμίλιος Καλαντζής (Γ1)

Συνεχή κλάσματα

 
2 Νικηφόρος Μανδηλαράς (Γ3), Νεφέλη Πάτση (Γ3)

Θεωρία κόμβων και κβαντικοί κόμβοι

   
3 Βασιλική Γλυνού (Β2), Αιμιλία Ζαρακοβίτη (Β1), Βάσια Κοντοβά (Β2)

Κόμβοι: Θεωρία και εφαρμογές

   
4 Δανάη Λιαροπούλου (Β3)

Αντοχή υλικών & Εμβιομηχανική

5 Πωλίνα Λιαδή (Γ2),  Λιλή Κοκοτή (Γ2)

Θεωρήματα πληρότητας του Gödel

   
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
6 Γιάννης Μιχαλολιάκος (Γ3)

Εμβαδόν χωρίων που ορίζονται από κωνικές τομές

   
7 Γεράσιμος Νεόφυτος (Γ4)

Πιθανότητες

 
8 Ναυσικά Καρδοματέα (Β2), Ευάγγελος καφαντάρης (Β2), Ανδρέας Κολυμπάρης (Β2)

Φυσική: Νανοτεχνολογία - Γραφένιο

9 Ιωάννα Γιγέντε (Β2), Δημήτρια Μπρέμπου (Β3)

Θεωρία γραφημάτων και το θεώρημα των τεσσάρων χρωμάτων

10 Ανδρέας Γιαννόπουλος (Β1), Ανδρέας Κουρκουνάκης (Β3)

Κωνικές τομές: Παραβολή

   

 

Στιγμιότυπα από τις διαλέξεις των μαθητών